Светът е свидетел на голям икономически експеримент. Съединените щати, най-важната

...
 Светът е свидетел на голям икономически експеримент. Съединените щати, най-важната
Коментари Харесай

Данъчният експеримент на Тръмп тревожи Европа, но може и да е за добро

 Светът е очевидец на огромен стопански опит. Съединените щати, най-важната стопанска система в света, се трансформират от страна с високи налози в парадайс с ниско данъчно облагане. Понастоящем множеството компании би трябвало да предадат на данъчните над 40% от своите облаги, повече от всяка друга развита стопанска система. В Германия този % е 30%, написа в собствен анализ германското списание Spiegel.
Тази тежест обаче в този момент следва да бъдe фрапантно понижена. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп желае да понижи федералния корпоративен налог от 35 на 20 %. Сенатът и Камарата на представителите евентуално ще реализиран бързо съглашение за окончателната форма на проектозакона.

Системата за корпоративен налог в Съединени американски щати в действителност е ужасна, защото сега предизвиква изкарването на облаги отвън страната. От тази позиция никое държавно управление не би трябвало да бъде подложено на критика, че се пробва да направи нещо по въпроса, написа немското издание.

Реформата би трябвало да спести на данъкоплатците към 1,5 трлн. $ през идващите 10 години, изключително на тези с най-високите приходи. Фактът, че мярката съставлява всъщност всеобщ трансфер на благосъстояние от бедните към богатите, е вътрешен проблем за Съединени американски щати и нещо, за което американската политическа класа ще би трябвало да отговоря.

 

Европейците обаче не би трябвало просто да бъдат загрижени за обществените неравенства, които ще последват, само че и за въздействието на промените от тази страна на Атлантическия океан. В края на краищата, проектите на Тръмп ще имат резултат в целия свят и ще имат дълготрайно влияние върху немската и европейската икономическа политика.

Данъчната промяна може да се окаже безценен, само че може би ефикасен метод за превръщането на Съединените щати в място за правене на бизнес. Вече съществуващите изгоди за интернационалните вложители ще бъдат засилени с помощта на една извънредно атрактивна данъчна система. Не е належащо да бъдеш оракул, с цел да предскажеш, че Съединени американски щати ще бъдат наводнени от директни задгранични вложения. Американските компании, в това време, евентуално ще влагат повече вкъщи и ще върнат парите, които са били държани в чужбина.

Tова данъчно облагане тревожи германците и другите европейци. Действащият немски финансов министър Петер Алмайер, член на християндемократите на Меркел, изиска от чиновниците на министерството да прегледат дали проектите на Съединени американски щати опонират на германо-американския контракт за другарство. Това съглашение от 50-те години на предишния век не разрешава на всяка страна да дискриминира фирмите от другата страна.

Освен това, по самодейност на Алмайер и френския му сътрудник Бруно льо Мер, финансовите министри на Европейски Съюз по-рано тази седмица желаеха еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси да изследва дали американската данъчна промяна нарушава уговорките на страна като член на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) и Световната комерсиална организация (СТО). Те приканиха комисаря да работи бързо, с цел да може да се намеси в законодателния развой. Обжалване пред СТО може да отнеме години.

Независимо от това, държавите-членки на Европейски Съюз ще би трябвало да работят оттатък правните средства и да намерят стопански отговори. Те би трябвало да се оправят с въпроса дали могат да си разрешат да запазят своите данъчни ставки на равнището, на което са сега.

Американската данъчна промяна не е нищо повече от началото на нова данъчна политика. На това може да се гледа както от отрицателната страна, по този начин и от позитивната. В края на краищата, както в региона на външната политика и политиката за сигурност, едностранните дейности на Тръмп биха могли да доведат до нов подтик към европейско единение. В Брюксел финансовите министри на Европейски Съюз към този момент се споразумяха да намерят обща позиция по въпроса.

И процесът към този момент е почнал. Германия и Франция от известно време се стремят да си сътрудничат във връзка с корпоративния си налог, нещо, което биха желали да се случи и в други страни. Всяка държава-членка на Европейски Съюз ще има право да дефинира лични данъчни ставки, само че ще се придържа към минимално равнище. Това освен ще направи конкуренцията по-справедлива и по-прозрачна. Също по този начин ще бъде явен сигнал от Европа, че си коства да се влага в остарелия континент.

Американският ход може също да промени целите в идните съдружни договаряния в Германия. Християндемократите и социалдемократите би трябвало да помислят два пъти, преди да усилят горната ставка на налога върху приходите. В последна сметка това визира и 80% от немските компании.
 
По публикацията работи: Веселина Василева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР